Termal Tatil Bölgesi Afyonkarahisar Konakları
Termal Tatil Bölgesi Afyonkarahisar Konakları
Afyonkarahisar ilimizde , tarihi yapıya sahip, korunması önemli kültür varlığı olarak tescillenmiş ve dış cephesi korumalı tahmini olarak 400e yakın ev bulunmaktadır. Buradaki Kentsel alan içerisinde koruma altına alınan evler ilimizin kale etrafındaki ilk yerleşim yerleridir. Kentsel sit alanı içindeki konutların bir bölümü restore edilmiş olup, çevreden ve il dışından gelenler tarafından ziyaret edilmektedir. Restore edilerek turizme kazandırılan bu tarihi Afyon Evleri cafe , restaurant , butik otel olarak hizmet vermektedir.
Afyonkarahisar da ki Akmescit Mahallesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışması ile kentin tarihi yapısına uygun olarak yenilenen bu evler rengarenk görüntüsü ile herkesin ilgi odağı oluyor. Afyonkarahisar ilinin birer sivil mimari örneği olan tarihi evleri, Karahisar Kalesi ve Hıdırlık etekleri ile kale etrafında yer alan mahallelerde bulunmaktadır. Kentin en eski yerleşim yerlerinden Tâc-ı Ahmet, Zaviye ve Yukarı Pazar mahalleleri, 1902 yılında geçirdiği yangın sonrasında, kısa sürede tekrardan yapılanmıştır. Afyonkarahisar ın eski yerleşim yerlerindeki mahalleler doğal bir yapı oluştururken, kentin geçirdiği yangından (1902) sonra kurulan mahalleler, ızgara şeklinde dik kesişen sokaklardan oluşmaktadır. Sit alanı olarak belirlenen bu mahallelerde çok muntazam ve mantıklı şehircilik planlaması görülmektedir.
Afyonkarahisar şehri çok eskiye dayali geçmişi olan güzide şehir . Termal tatil denince akla ilk gelen yer olması da en büyük avantaj. Afyon Kalesi ve kalenin eteklerine yapılmış eski tarihi Osmanlı evleri herkesi büyük ölçüde hayran bırakıyor. Eski sokakların arasında bulunan cumbalı evler bir yangının ardından yeniden restore edilerek bugünkü haline kavuşturulmuştur. Cumbalı evlerin içinde ise eski evlerin mimari planını görmek oldukça mümkün.
Afyonkarahisar evlerini oluşturan mekânlar,fonksiyonlarına göre belirli noktalarda bulunur. Genellikle yardımcı mekânlar alt katta, asıl mekânlar ise üst katta yer alır. Yardımcı mekânlar, mutfak, banyo, wc, çamaşırlık, zemin katta; günlük yaşamın geçtiği, yeme-içme, oturma, yatma eyleminin gerçekleştiği mekânlar ise üst katta yer almaktadır.
Afyon kaplıca şehrinde 1902 yılında çıkan büyük yangından sonra 6 ayda planlanan ve 3 yıldan az bir zamanda bitirilen bu binaların hiçbiri birbirine benzemediği gibi, birbirlerinin görüntülerini de engellememektedir. Gün ışığını mükemmel kullanan ustalar, güney ve kuzey rüzgârlarından da en güzel şekilde yararlanmışlardır.
Diğer Blog Yazılarını İnceleyin