Afyon Kaplıca Bölgesi Yılantaş Gezi Alanı

afyon termal otel , afyon termal

0
İçerik gizle
1 Afyon Kaplıca Bölgesi Yılantaş Gezi Alanı

Afyon Kaplıca Bölgesi Yılantaş Gezi Alanı

 

Afyon termal şehrinin Frig Vadisinde yer alan Aslan taş anıtının batısında önemli bir kişiye ait olduğu düşünülen bir mezar anıtıdır. deprem ya da doğal olaylardan sebep yıkılmıştır. Üçgen tavanlı, ölü yatağı bulunan bu mezar odası olup dış yüzeyinde aslanbaşı ve ayağının bulunduğu iki ayrı kaya parçası altında kalmış Gorgo başlı kabartmalı kalkanın iki yanında savaşçı kabartmalıdır. Aslanbaşı kabartmasındaki motifin yılan kıvrımlı olması nedeniyle yılanlı taş adını almıştır.

Afyon İhsaniye İlçesi Kayıhan Beldesi Göynüş Vadisi’nde bulunan ,Aslantaş anıtının batısında yer alan kayalıkların olduğu yerdedir. Anıtın ön yüzünde, kapıda birbirine sarılmış iki yılan kabartması bulunmakta ve kapının iki yanında da mızrakları ile yılana sarılan iki savaşçı olması nedeniyle Yılantaş olarak anılır fakat geçmiş dönemlerde oluşan sarsıntılar sebebiyle parçalanan Yılanlıtaş Anıtı’nın bu kısmı ters dönen kaya altında olduğu için görülmemektedir. Dış kısmında ise bir aslan kabartmasının baş kısmı ve bir ayak kabartması görülmektedir. Anıtın M.Ö. 700 yıllarında yapıldığı düşünülmektedir.

Kaya mezarı Aslantaş’ın batısında aynı kayalıkların olduğu yerde yer almaktadır. Anıt parçalandığı için üçgen tavan kirişleri görülürken, anıtın dış kısmında ise bir aslan kabartmasının sadece baş ve bir ayak kabartması günümüze kadar özgünlüğünü korumuş durumda. Kaya mezarının kapısında, Medusa başlı yılan kabartması ile iki yanında da mızraklarıyla yılana saldıran iki savaşçı vardır. Bugün ters dönen kayanın altında olduğundan görülebiliyor. İçerdeki klinede bulunan hurma yapraklı sütun başlığı Frigler’in Çukurova’ya indikleri dönemlerde M.Ö.700 yıllarında yapılmış olduğu gösteriliyor. Yılantaş Kaya Mezarı bu özelliklerinin yanında ekstra yol üstünde olması ile yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Afyon kaplıca şehrindeki Frigyalılar’da olan aslan başlı, yılan gövdeye sahip birleşmiş bir yaratık. Mezar odası kapısı girişine konulmuştur. 1946 yılındaki kazı çalışmalarında toprak altında kalan bir bölgede iki Frigya savaşçısı mızraklarıyla yılana akın ettiği için yılan taş ismini almış bir mezar odasıdır. Afyon’un beraberinde Kütahya ve Eskişehir’i de kapsayan Frigya, gizemli bir bölge yeni yeni insanlar ortaya çıkarmaya başladılar. Yol üstünde olmasından dolayı insanlar çok fazla buraları ziyaret ediyorlar.

 

Diğer Blog Yazılarımızı İnceleyin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.