Kaplıcada Kaç Gün Kalmak Gerekiyor?

0

Kaplıcada Kaç Gün Kalmak Gerekiyor? sorunuza cevap arıyorsanız yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Romatizmal ağrılar, eklem kireçlenmesi, bel fıtıkları, ağrılı kadın hastalıkları, siyatik hastalıklar, cilt hastalıkları, kadınlarda enfeksiyona bağlı gelişen akıntılar, astım, bronşit, üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık probleminde uzman bireyler tarafından kaplıca tedavisi önerilmektedir. Peki kaplıcalar ne işe yarar ve bu hastalıklara ne gibi bir katkısı olur?

Kaplıcalarda, termal su da denen ve mineral yönünden oldukça zengin olan su bulunmaktadır. Bu suyun içerisinde insan sağlığı için oldukça faydalı olan kalsiyum, kükürt, magnezyum gibi elementler yer almaktadır. Bu sayede, mineral eksikliği ve buna bağlı gelişen pek çok sağlık sorunu, gerekli tedavi süresine uyulması halinde çözülmektedir.

Kaplıca Tedavi Süresi

Kaplıca tedavisi görmek isteyen bireyler tarafından en çok sorulan sorulardan biri de kaplıca tedavi süresi ile ilgili olmaktadır. Kaplıca tedavisi süresi, tedavi edilmek istenen hastalığın türüne ve ne kadar ilerlemiş olduğuna göre farklılık göstermektedir. Genel olarak uzmanlar tarafından önerilen tedavi süresi 21 gündür.

Kaplıca tedavisinde ortalama tedavi süresi olarak belirlenen bu sürenin, her hasta için uzman doktorlar tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Kaplıcada en az 7 gün kalmanın etkili olacağını söyleyen uzmanlar, her şeyde olduğu gibi kaplıcada da gereğinden fazla süre kalınmasının zararlı olabileceğini de vurguluyor.

Peki kaplıcada geçirilen süre ne kadar olmalı ve bu süre nasıl değerlendirilmelidir? Kaplıcaya gelen bireylere önerilen tedavi yönteminde ilk gün 10 dakikalık bir kür yeterli görülmektedir. Daha sonraki günler bu süre günde iki kez 10 dakika olacak şekilde devam ettirilebilir.

Kaplıca suyu sıcaklığı vücut sıcaklığına göre fazla olduğu için ve içerisinde bol mineral bulunduğu için bu su metabolizma hızını arttırıcı yönde etki etmektedir. Dolayısı ile bu su içerisinde fazla vakit geçirilmesi çarpıntıya neden olabileceği için kürlerin süresi özenle kontrol edilmelidir.

kaplıcada ne kadar kalmak faydalıdır
kaplıcada ne kadar kalmak faydalıdır

Kaplıca Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Kaplıca suyu içerisinde çeşitli mineralleri barındırdığı için ve suyun sıcaklığı da biraz yüksek olduğu için çarpıntı riski bulunmaktadır. Bu nedenle kaplıcaya girmeden önce gerekli kontroller yapılarak kaplıcaya girmeye uygun olunup olunmadığına bakılmalıdır.
  • Kaplıca tedavisi kür şeklinde alınır ve genellikle önerilen kür sayısı 15-20 olmaktadır. Kür sayısı 24’ü geçerse çeşitli problemler meydana gelebileceği için bu sayılara dikkat edilmelidir. Ayrıca vücudun suyu kullanmaya devam etme süresine bağlı olarak bir günde 2 kez 10’ar dakikalık kür yeterli gelecektir.
  • Termal suyun sıcaklığının vücut sıcaklığına kıyas ile yüksek olduğunu belirtmiştik. Bununla birlikte suyun sıcaklığından yakınılıp üzerine soğuk su ilave etmeye çalışılmamalıdır. Termal suyun sıcaklığı 36-38 derece arasında tutulmalıdır.
  • Termal suya girmeden önce bilinmesi gereken bir diğer temel husus suya aç karına mı tok karına mı girileceği ile ilgilidir. Termal suya tok karın ile girilmesi kesinlikle önerilmemektedir.
  • Termal suya girmeden önce dikkat edilmesi gerekenler kadar çıktıktan sonra da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan en önemlisi de termal sudan çıktıktan sonraki duş alımı ile ilgilidir. Termal sudan çıktıktan yarım saat sonraya kadar herhangi bir aktivite yapılmamalı ve bu sürede istirahat edilmelidir. Daha sonra ise normal su ile duş alınabilmektedir.
  • Kaplıca suyundan maksimum verim alınabilmesi için termal suyun içerisindeyken bu etkiyi bozacak ya da azaltacak şampuan, krem, duş jeli gibi şeyler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kaplıcada Kaç Gün Kalmak Gerekiyor?
Kaplıcada Kaç Gün Kalmak Gerekiyor?

 

Kaplıca Kimler İçin Uygun Değildir?

Kaplıca, herkesin gönül rahatlığı ile kullanabileceği bir yer değildir. Bunun için kaplıcaya gitmeden önce bir doktordan bilgi almak ve kontrollerin yapılması gerekiyor. Peki kimler kaplıcaya gidemez?

Hamile ve lohusa kadınların bu süreç boyunca kaplıcaya girmeleri önerilmemektedir. Regl olmuş kadınların da yine aynı şekilde bu süreç boyunca kaplıcaya girmemeleri gerekmektedir. Ameliyat geçirmiş ve yarası henüz tamamen kapanmamış bireyler, herhangi bir enfeksiyon kapma riskine karşı iyileşme süreçleri tamamlanmadan termal suya girmemelidir.

Yüksek ve değişken tansiyonu olanlar, kanser hastaları, astım hastaları, idrar zorluğu olanlar, sara hastaları, ateşli ya da kanamalı hastalıkları olanlar, akciğer tüberkülozuna yakalanmış olan bireyler de termal suya girmemesi gereken bireyler arasında sayılabilir.

Bunların haricinde doktoru tarafından kaplıcaya gitmesi önerilmiş ya da doktor kontrollerinden sonra kaplıcaya gitmesinde herhangi bir sakınca görülmeyen her birey kaplıcaya giderek bu fırsattan yararlanabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.